dilluns, 17 de maig del 2010

Mates amb bombolles

Darrera d’aquestes innocents i divertides figures s’hi amaga un formidable entremat matemàtic que pot aprofitar-se com a eina didàctica en diversos nivells. Fer geometria amb bombolles de sabó té un encant especial: l’encant de la incertesa! És una geometria aventurera i una mica trapella, a més de mullada. Els components recreatius, lúdics, divertits... ofereixen a l’alumne un gran efecte motivador.

Precedents
El personatge d'animació Dumbo va aprendre a volar fent bombolles de sabó... amb alguna cosa més.
Pokémon Squirtle es defensa amb el perillós “raig bombolla”.

Des del punt de vista científic cal citar els treballs del físic belga Joseph A. F. Plateau (1801-1883).(Una curiositat: a l’any 1843 va perdre la vista degut a l’observació directa d’un eclipsi.)

Els matemàtics Richard Courant i Herbert Robbins dediquen a la geometria de les bombolles de sabó quasi un capítol del seu famós llibre “¿Qué es la Matemática?” (1941).

Des de la perspectiva més didàctica cal citar el llibre “Ciencia Recreativa” de Josep Estalella, publicat a principis del segle passat i on ja descriu experiènciies.
Recordeu que podeu treballar l'experiència de les bombolles de sabó als Museus de la Ciència de Barcelona, Madrid, La Villette de París...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada