dimarts, 25 de maig del 2010

Eduquem en Drets

Quan obrim el diccionari i busquem la paraula DRET, ens surten moltes definicions:

1. Conjunt de regles que regeixen les relacions dels membres d’una mateixa societat; legalitat.

2. Ciència que té per objecte l’estudi d’aquestes regles.

3. Possibilitat moral que té algú d’actuar d’una manera determinada.

4. Allò que confereix un poder, una prerrogativa, un títol, una autoritat, considerats legítims

–Defensar els propis drets –

Entre moltes altres definicions.


Però cap ens serveix per la definició que nosaltres li volem donar.

Nosaltres ajuntem la paraula Dret amb la paraula Infant, i d’aquí ens neix la paraula Drets dels Infants. I definim Drets dels Infants de la següent manera:

Els drets dels infants són una conquesta social que està consolidada en l’àmbit formal i legal, però de vegades desapareixen en les dinàmiques de la vida quotidiana, són invisibles als ulls dels adults.

Els drets dels infants han de formar part de la vida familiar i de la vida escolar.

La infància és una etapa diferent de l’edat adulta; cal conèixer i respectar els seus trets característics i afavorir el seu desenvolupament, pensant en l’interès superior de l’infant i no en la comoditat o en l’interès dels adults.

Cada dret, té aparellats uns deures, unes responsabilitats i uns compromisos, que els hem de mostrar a l’infant al mateix temps. Per exemple, el Dret a no ser agredits i, per tant, el deure de no agredir als altres, o bé; el Dret a rebre una educació, i per tant la responsabilitat d’assistir a l’escola, de fer els deures... entre molts d’altres.


A continuació volem fer unes petites reflexions sobre com educar en Drets:

- El fet d’educar és inseparable dels drets i dels valors.

- L’experiència ens demostra que la participació és necessària i possible, que cal crear una cultura de la participació i que no hi ha edat per començar a participar.

- Tenir en compte els drets dels infants requereix conèixer les seves necessitats, i per això, és imprescindible escoltar-los i potenciar i afavorir la seva participació, una participació real, amb potestat de decidir.

- Drets i responsabilitats són conceptes interdependents. Dotar de drets els infants és educar-los en la responsabilitat.

- Els Drets són necessaris per conviure en societat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada